zondag 30 mei 2010

Tellus Smart II ( spraakcomputer )

Hier hebben we naartoe geleefd en nu eindelijk we hebben de spraakcomputer voor Deaglán. Afgelopen donderdag was de dag. We hadden om 10.30 uur een afspraak met Sanne ( logopediste van het MKD ) en met Stefan van rdgKompagne. Hij zou ons een hele uitleg geven over het computer programma wat er bij hoort. Jan en ik dus samen met de laptop naar Deaglán zijn school toe en daar begon hij zijn uitleg. Over hoe het programma te installeren en hoe we de spraakcomputer kunnen personaliseren zodat hij helemaal wordt voor Deaglán. Het was een uitleg van 3 uur en nadien waren we helemaal duf.


Eerst heeft hij alles laten zien hoe het moest en nadien mochten Jan en ik hetzelf doen, in het begin wat twijfelachtig maar toen we het eenmaal door hadden dan gaat het nog best snel. Maar zo makkelijk is alles in het dagelijks leven zo moeilijk is het om te bedenken wat moet er in die spraakcomputer komen, ineens weet je niet meer zo goed wat je allemaal eet en drinkt, dan zit je te piekeren terwijl het programma open staat van wat moet er nu nog meer in.


Ik ben van het zoeken en maken van de schermpjes en Jan mag alle woorden inspreken want hetzelf inspreken is niet leuk, dan praat Deaglán met een vrouwenstem en dat kan natuurlijk niet. Er zit ook wel een mannenstem in maar die zegt veel woorden in het belgisch en dan neemt Deaglán het straks misschien zo over en die stem is niet altijd even duidelijk. Daarom er voor gekozen om het zelf allemaal te gaan inspreken.


Maar eerst gaan we een soort boom maken van wat de hoofdthema's worden en dan welke woorden er onder moeten komen staan. De hoofdthema's die er nu in staan zijn Deaglán zelf uiteraard want als iemand vraagt wie ben jij? Dan kan hij op zijn eigen foto drukken en dan zegt de computer "Ik ben Deaglán", andere thema's zijn Familie, Eten, Drinken, School. Nu ga ik zo met de boom beginnen en dan morgen overleggen met Sanne en Linda over wat er van school nog in moet en de dingen waarvan hun denken van die zijn belangrijk en dan kan ik weer verder met hem in te vullen.


Hier wat foto's van de Tellus Smart.

Op dit schermpje hier onder zie je het begin scherm van de spraakcompter, dit is van het standaardprogramma wat erin zit. Als je op bijv de knop familie drukt dan opent het scherm wat je als laatste ziet. Terwijl je op de knop Familie drukt zegt het apparaat "Familie" als hij dan bijv oma wilt roepen dan drukt hij op de knop oma en dan zegt het apparaat "oma".
Ik hoop dat jullie iets snappen van me uitleg en nu ga ik aan de slag om de boom te maken van hoe en wat erin moet komen :-)

Groeten Corinne

2 opmerkingen:

 1. Graag meer informatie over smart spraakcomputer (tweede hands)
  prijs
  kwaliteit
  adres waar verkrijgbaar
  Ben een vrouw van 58 met a.l.s en kan niet meer praate heb smart uitgetest en goedbevonden
  Bedankt voor reacsie
  Groeten Godelieva roelen
  zandweg 20
  2990 Loenhout

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn schoonoma kan na meerdere operaties aan haar keel niet meer door haar mond en neus ademen en kan ze niet meer praten. Voor het ademen heeft ze een tracheastoma. Hierbij is een opening in haar keel gemaakt, in deze opening zit een kunstof buisje die tot aan haar luchtpijp komt. Deze kunstmatige ademuitgang is geen oplossing voor haar spraakprobleem.
  Tot op heden heeft ze vooral gecommuniceerd via schrift en heeft ze sinds kort een spraakcomputer. Met deze spraakcomputer kan ze op een qwerty-toetsenbord een zin typen, deze zin wordt vervolgens door de computer uitgesproken.
  Dit is een intensief en tijdrovende situatie. De kosten van de spraakcomputer zijn hoog en worden niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.
  Wel kan iemand het soms in bruikleen ontvangen, maar zal de verzekerde voor kosten komen te staan wanneer de spraakcomputer defect raakt.
  Een uitgebreider apparaat waarin zinnen te programmeren zijn kost al snel 6000 euro. Dit kan beter, gemakkelijker, sneller en goedkoper, vooral omdat er nu betaalbare tablets zijn van 600 euro waarop Windows 7 draait, en daar zelfgeprogrammeerde .NET programma's op kunnen draaien.
  Een mooi apparaat hiervoor is bijvoorbeeld de Ambiance Technology AT-Tablet Win7, een 10" Tablet met 160GB HDD en 1GB mem en Windows 7 Home Premium, met een schermresolutie van 1024x600. Prijs: Nog geen 580 euro!

  Dus ik kwam op het idee zelf een dergelijke applicatie te programmeren. Een applicatie waarbij knoppen voor te programmeren zijn. Bovendien zijn ze gecategoriseerd, zodat via een touch-interface makkelijk voorgeprogrammeerde zinnen uitgesproken kunnen worden. Daarnaast moet er een standaard invoerveld beschikbaar zijn waar je met een touch-qwerty toetsenbord tekst in kunt typen die het programma dan uitspreekt.
  Via een zoektocht op google naar een Nederlandstalig text-to-speech programma kwam ik op het gratis programma ReadPlease2003, die ingetypte tekst in het Nederlands uit kan spreken.
  Probleem is dat je alsnog de tekst in het venster de tekst in moet typen. Er is ook een command-line tool beschikbaar, maar deze is niet gratis.
  Zonder het programma te hacken is het me toch gelukt te interfacen met het programma, en het tekst vanuit mijn applicatie te laten horen. De gratis (=simpele) versie van Spreekhulp ondersteunt al het bovengenoemde.

  Info:
  http://www.semjase.nl/spreekhulp.html

  BeantwoordenVerwijderen